< p>

Inleiding

In deel I hebben we laten zien hoe u de QueryBuilder gebruikt om informatie uit Carta in Excel op te slaan. Bent u benieuwd waar deze tool nog meer handig voor is? In deel II gaan we dieper in op het zelf maken van een query via het “Builder” gedeelte van de QueryBuilder. Na het starten van de querybuilder zien we onderstaand scherm.

Nieuwe query maken

We kunnen vanuit dit scherm snel een nieuwe query maken door een tabel uit de lijst met ‘beschikbare tabellen’ of ‘views’ te selecteren en naar het werkblad te slepen. Sleep de tabel ‘CartaBedrijf’ naar het werkblad van de builder. Klik vervolgens de kolommen aan die in het resultaat moeten worden opgenomen.

Wilt u kijken wat het resultaat is, dan kunt u het toverstafje gebruiken. De resultaten worden getoond op het tabblad ‘Resultaten’. Om terug te gaan naar de builder moet u het tabje builder weer activeren.

Geavanceerde functies

De geselecteerde kolommen komen ook in de tabel onder het werkblad te staan. De kolommen in deze tabel kunnen gebruikt worden om geavanceerde functies te gebruiken.

Alias – Het kopje dat boven de kolom komt te staan.
Sort Type – Oplopend (asc) of aflopend (desc) sorteren op deze kolom.
Sort Order – Volgorde binnen de kolommen waarop gesorteerd wordt.
Group By – Hierachter zitten o.a. filter, groepeer en sommeer mogelijkheden.
Criteria, Or … – Voorwaarden horende by de ‘Group by’ instelling.

De kolom Group By bevat standaard de waarde ‘Where’. In dat geval bevat de kolom ‘Criteria’ de voorwaarde waar de kolom aan moet voldoen. Voer in de bovenste rij, de rij voor de kolom ‘Zoeknaam’ in het resultaat, onder het kopje Criteria de waarde Like ‘A%’ in en druk op de toverstaf. In het lijstje met resultaten komen nu alleen de bedrijven voor die een zoeknaam hebben die met een A beginnen. Waarschijnlijk wilt u niet voor elke voorwaarde een nieuwe query maken. Voer bij criteria de volgende tekst in om de voorwaarde dynamisch te maken: Like :Zoeknaam_Bedrijf. Dit ziet er dan zo uit:

Als u nu op de toverstaf drukt ziet u de volgende dialoog verschijnen:

Selectie op maat

Bij waarde kunt u nu elke keer als de query wordt uitgevoerd een waarde ingeven voor het filter op de zoeknaam van het bedrijf. Hierbij is een _ een willekeurig karakter en een % staat voor 0 of meer willekeurige karakters achter elkaar.

Sla de query op om deze in Carta te kunnen gebruiken.

Met deze werkwijze kunt u eenvoudig en snel een selectie op maat maken van gegevens uit Carta. De voorgedefinieerde queries kunt u opslaan en in Carta gebruiken met de menuoptie ‘Eigen samenvoegdefinities (Ctrl-Q)’.

Er is ook een instructievideo beschikbaar over dit onderwerp:

Wilt u graag meer weten over de QueryBuilder? Houd dan onze website in de gaten voor de volgende blog.