< p>

Inleiding

In het hoofdmenu van Carta zit de (te) weinig gebruikte optie ‘QueryBuilder’. Maar wat kunt u precies met deze QueryBuilder doen? De komende periode vertellen we alles over deze handige tool in onze blogs.  In deze blog leest u wat de QueryBuilder kan en hoe het werkt.

Als u deze optie start ziet u de querybuilder.

QueryBuilder

Als u nu denkt van ‘dit is echt veel te ingewikkeld’, dan heeft u gelijk. Dit is echt veel te ingewikkeld voor de meeste gebruikers, maar met een klein beetje hulp en uitleg kunt u een heel eind komen. Eerst wat algemene informatie.

Wat kan de QueryBuilder?

De QueryBuilder kan informatie uit Carta halen. Het kan vragen beantwoorden als ‘hoe veel cursisten heb ik de afgelopen maand opgeleid?’, ‘Heb ik dit jaar minder annuleringen dan vorig jaar?’ of ‘Welke persoon heeft de langste achternaam?’.  Als de informatie in Carta te vinden is, dan kan de QueryBuilder de informatie eruit halen.

Hoe werkt de QueryBuilder?

De QueryBuilder kan queries uitvoeren. Een query is tekst geschreven in een speciale taal. De naam van die taal is SQL. Dit staat voor Structured Query Language. Vrij vertaald: taal voor het stellen van gestructureerde vragen aan de database.
In deze taal selecteert u altijd een lijst met gegevens. U kunt ook lijstjes combineren, een waarde toevoegen aan een lijst door de waarde op te zoeken in een andere lijst, filteren op een waarde in de lijst of het maximum, minimum, gemiddelde, som, of andere berekening op lijstjes uitvoeren en dat dan weer gebruiken in een nieuwe lijst.

Zelf een query toevoegen

Zelf queries toevoegen kan via het tabje SQL. Er wordt een groot vlak getoond, met links bovenin een cursor. We kunnen nu onze query in gaan voeren. De vraag: ‘Welke persoon heeft de langste achternaam? ’ wordt in SQL vertaald naar:

SELECT TOP 1 NaamCompleet FROM CartaPersoon ORDER BY LEN(Achternaam) DESC

Voer deze tekst in het venster in en klik op het toverstafje:

Het tabje Resultaat wordt getoond met daarin antwoord op de vraag! Om de query op te kunnen slaan, moet u altijd in het tabje ‘Builder’ staan. Klik daarom eerst op het tabje ‘Builder’ en klik vervolgens op het opslaan icoontje.

Voer een naam in, bijvoorbeeld ‘langste achternaam’ en sla de query op.

Gebruik van de query

De kracht van de QueryBuilder komt pas naar voren in Carta. In het menu ‘QueryBuilder’ zit ook de optie: ‘Eigen Samenvoegdefinities’.
Als we daarop drukken, dan zien we onderstaand scherm:

Daar staat onze query in de lijst! Kies aan de rechterkant van de dialoog wat er met het resultaat van de query gedaan moet worden. Kies bijvoorbeeld Excel bestand maken en druk op […] om de naam van het bestand in te voeren. Als u op OK drukt ziet u het resultaat in Excel.

Wilt u graag meer weten over de QueryBuilder? Houd dan onze website in de gaten voor de volgende blog.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.